Osvrt na jesenski dio sezone u Školi nogometa Grada Koprivnice

Osvrt na jesenski dio sezone u Školi nogometa Grada Koprivnice

Škola nogometa Grada Koprivnice pojačala se tijekom ove godine pristupanjem NK Starigrada i NK Omladinca iz Herešina. Samo spajanje je posljedica potpore Grada Koprivnice i želje da pokraj Slavenove funkcionira i jedna jedinstvena nogometna škola u kojoj bi se koncentrirala kvaliteta djece s područja grada, a i šire.

Sjeli smo za stol s klubovima iz Herešina i Starigrada te se vrlo brzo dogovorili o novim ciljevima i željama, odnosno kako unaprijediti kvalitetu. Samim spajanjem broj djece povećao se skoro dvostruko, postigli smo željenu kvalitetu s obzirom na to da su nam djeca u istoj generaciji raspoređena u dvije do tri grupe. Takav je i sustav s trenerima, u jednoj generaciji postoji trener-koordinator koji ima dva ili tri suradnika kako bi svako dijete dobilo najoptimalniji podražaj te kako bi se što kvalitetnije razvijalo.

To je bio lakši dio posla, jer su Škola nogometa Grada Koprivnice i Škola nogometa Starigrada imale vrlo stručne i kompetentne trenere. Bilo je potrebno razdoblje prilagodbe djece i roditelja, ali to je vrlo brzo riješeno. Najveći izazov koji se pojavio spajanjem bio je infrastrukturni. Naime, na području grada Koprivnice ne žive svi u istom mjestu. Roditelji su dosta angažirani zbog prijevoza, ima tu dosta koordinacije između njih, no taj dio oko prijevoza je riješen. Djeca najviše treniraju na Cerinama, koje su glavni teren Škole nogometa Grada Koprivnice, te na ostalim terenima koji imaju najbolje uvjete za kasniji rad, odnosno rasvjetu. Problem je to što još uvijek u većini škola traje dvosmjenska nastava te djeca tek kasnije mogu početi s treninzima. Nakon Cerina, najviše se koriste Močile, pa Miklinovec i na kraju Starigrad.

Plan je vrlo jednostavan, a to je da svaka generacija jedan tjedan trenira na jednom od spomenutih igrališta, dok se peti teren u Herešinu koristi za odigravanje utakmica. Roditelji su se odlično prilagodili, vide kvalitetu rada i pomake, i vide da su djeca sada bolje selekcionirana te bolje napreduju.

To najbolje pokazuje primjer da trenutačno imamo 13 momčadi. Od njih 13 ističu se dvije koje su u natjecateljskom pogonu. Juniori se pod imenom Starigrad natječu u Prvoj juniorskoj ligi županije te su trenutačno vodeći, a par mjesta iza njih su i drugi juniori ŠNGK koji se natječu pod imenom NK Miklinovec.

Ono što je najvrjednije, čemu mi težimo, jest da nam sva djeca igraju regiju. Uspjeli smo složiti jednu pionirsku ekipu koja se pod imenom NK Koprivnica natječe između pet županija u regiji i trenutno drže prvo mjesto u toj ligi. Na to smo iznimno ponosni, a u budućnosti nam je želja da sve naše A ekipe igraju kvalitetnu ligu mladih. Cilj toga je da nositelj kvalitete u gradu, a to je Nogometni klub Koprivnica, dobiva kvalitetne igrače, dok oni koji ne mogu igrati na toj razini mogu igrati u gradskim klubovima.

Jedan od uvjeta prilikom spajanja bio je da djeca igraju kvalitetnu ligu mladih. U tom smislu Starigrad je donio iskustvo dugogodišnjeg rada s djecom i igranja te lige kad je to financijski bilo moguće. S druge strane, jedini cilj je da se kontinuiranim i kvalitetnim ulaganjem u trenerski kadar prenaša to znanje na djecu, u skladu s motom naše škole 'igrom do znanja', te da ona u igri i veselju stječu nova znanja. Na taj način dobit ćemo kompetentnije igrače.

Definitivno je cilj sa sportske strane podići Školu nogometa Grada Koprivnice kvalitetom što bliže Slavenu, kojeg ne možemo dostići jer to nije realno, ali mu možemo biti prva podrška tako da naša najbolja djeca odu u Slaven i da tamo imaju što manje razdoblje prilagodbe.

Infrastrukturno je cilj proširenje kapaciteta kako bismo svoj djeci mogli omogućiti cjelogodišnje treniranje pod jednakim uvjetima kad to svima odgovara s obzirom na nastavu. Pola škola je na jednosmjenskoj nastavi, to je jedan veliki problem koji se javlja, no znamo da će ga naš Grad riješiti. Manjak kvalitetnih terena nam je trenutačno najveći problem.

Svi moramo biti svjesni da zajedničkim promišljanjem i raspravom možemo učiniti da djeca našega grada žive bolji život, te da naš grad može ponuditi što više kvalitete svim svojim građanima. Svi ljudi okupljeni oko Škole nogometa Grada Koprivnice streme k tome, predano na tome rade i pokušavaju doprinijeti boljitku svoga grada.

Vodstvo Škole nogometa Grada Koprivnice